Life Natura 2000 RNP Romsilva
Doborâtura din Retezat, pe drumul spre Poiana Pelegii PDF Print E-mail

12 mai 2017

În 2017, la sfârșit de iarnă și început de primăvară, în Parcul Național Retezat (PNR), pe valea Lăpușnicului Mare, natura s-a dezlănțuit sub formă de vijelii și vârtejuri de vânt. Cei mai afectați au fost molizii din lunca Lăpușnicului.

 

Neavând rădăcini puternice, pivotante, ci rădăcini  superficiale, trasante, molizii au fost cu ușurință doborâți de furtuni.

În zona Lunca Berhina – Stănuleți, vijeliile au făcut ravagii. Sute de molizi au fost rupți sau scoși din rădăcină.

De reținut!

Fiind în zona de protecție integrală a PNR, Consiliul Științific al PNR a hotărât ca arborii doborâți de furtuni să fie lăsați ”in situ”, ajungând lemn mort. Pentru degajarea drumului spre Poiana Pelegii, au fost tăiate doar porțiunile din trunchiuri care au căzut peste drum.

Ce urmează?

Monitorizarea atentă, pe perioadă îndelungată a zonei cu doborâturi; folosirea de mijloace de prevenire/reducere a atacurilor de ipide; informarea periodică a publicului interesat.

Cum va arăta  zona în viitorii 10-20-30 de ani?

Dezolant, la început, din cauza faptului că pădurea din jur va fi împânzită de arbori morți, pe picior. Arborii doborâți de furtună sunt atacați de ipide care, în timp, infestează și arborii sănătoși, aflați în apropierea doborâturii.  Treptat, vor crește noi generații de molizi și pădurea va ajunge la consistența anterioară.

 

 

 

SUS