Life Natura 2000 RNP Romsilva
Recorduri de impaduriri PDF Print E-mail

 

Există neîndoielnic o teribilă apetență a românilor pentru știrile pozitive de pe alte meleaguri și pentru cele negative de la ei de acasă. Observ chestia asta mai ales în grupurile care sunt active social pe diverse teme, cum ar fi pădurile. Tot ce se întâmplă în alte părți e credibil și e foarte bine, tot ce se întâmplă pe la noi e jaf și cotropire.

Circulă de pildă ideea că ar trebui să avem pădurile Austriei și Elveției, pentru că ei știu să și le protejeze. Lumea nu știe că silvicultorii austrieci și elvețieni sunt impresionați de diversitatea ecosistemelor din pădurile românești. La ei flora e mult mai săracă, fauna nu mai vorbesc. În Austria, de pildă, un proprietar de pădure privată are ca regulă de exploatare atingerea unui diametru minim, care e ceva de genul 24 de cm. Când arborele ajunge la acest diametru, poate fi tăiat fără nici o restricție. Nici vorbă de păduri seculare sau virgine. Și totuși ai noștri iubitori de pădure vor să fie și la noi ca în Austria…

Un alt exemplu este cel cu împăduririle. Acum doi ani Ecuadorul a stabilit un record mondial plantând 650.000 de puieți într-o singură zi. Internetul a lăudat performanța, lumea a dat de exemplu și s-a căinat ca la noi nu se întâmplă așa ceva. Adevărul este un pic diferit: numai Romsilva a plantat anul ăsta 32 milioane de puieți, iar sezonul de împădurire e de cam o lună, ba chiar mai scurt uneori1, ceea ce înseamnă că la noi se plantează frecvent 1 milion de puieți pe zi.

Acum avem zarvă mare că India a plantat 66 de milioane de puieți într-o singură zi. Păi la câtă populație au ei (peste 1,3 miliarde de suflete), nici nu e mult. Prin comparație în România s-a încercat plantarea a 1,2 milioane puieți într-o zi, într-un efort de a stabili un record național.  După cum puteți vedea, articolul din presă cataloghează ideea ca fiind "greu de crezut". Pe 24 martie ocoalele silvice de stat și private, ajutate și de niște ONG-uri au plantat 1,85 milioane puieți. Hai să comparăm cu India: după proporția populației, noi suntem de 69 de ori mai puțini. Deci la dimensiunile Indiei, ca să egaleze recordul nostru ar trebui să planteze 1,85 milioane puieți x 69, adică aproape 128 de milioane de puieți ca să ne egaleze recordul.

A vorbit cineva de asta? Nu, pentru că despre România vorbim numai de rău. Și nu te poți opri să nu te întrebi: oare de ce?

Note de subsol

Intervalul optim pentru împăduririle de primăvară este între momentul dezghețării solului și intrarea în vegetație a plantelor, adică aproximativ o lună. Dacă e o primăvară mai caldă și se încălzește brusc, plantele încep să vegeteze mai repede, ceea ce înseamnă că nu mai ai o lună la dispoziție, ci mai puțin

Sursa http://sorin.sfirlogea.com/miniblog/2017/07/11/recorduri-de-impaduriri/

 

SUS