Reguli si Echipament Montan PDF Print E-mail

De ce să ne stricăm vacanța plătind amenzi mari (cea mai mică e 3000 ron) care, oricum, merg la bugetul de stat?

Mai bine ţinem cont de cele de mai jos şi rămânem doar cu amintiri plăcute  din Retezat.

Regulile sunt simple și ușor de respectat. Trebuie doar să vrem

  • 1. Ca să nu vă rătăciţi şi să fiţi ajutaţi mai repede în caz de accidentare, mergeţi doar pe traseele marcate.
  • 2. Ca să nu ne trezim în cort cu un urs care caută mâncare, trebuie să scoatem afară din masiv gunoiul de orice fel, chiar şi cel biodegradabil. Dacă nu facem acest lucru, riscăm întâlniri periculoase cu urşi deveniţi gunoieri, din vina noastră, sau cu haite de câini sălbăticiți.
  • 3. Campaţi doar în locurile permise, fără a săpa şanţuri în jurul cortului şi fără a distruge plantele (jnepeni, muşchi, etc) pentru a vă aranja bivuacul. Locurile de campare sunt pentru odihnă, nu pentru petreceri zgomotoase.
  • Locurile unde camparea este permisa sunt: Poiana Pelegii, Valea Lapusnicului Mare, Pietrele, Bucura, Stana de Rau, Buta, Rausor, Zanoaga.

  • 4. Ajutaţi cu adevărat Retezatul dacă vă gătiţi hrana la primusuri (echipamente pe gaz sau lichid); ferind astfel vegetaţia verde sau uscată de distrugere. Orice foc de tabără se poate transforma rapid în incendiu. Conform legii, focul cu lemne este interzis pe raza parcului. Excepţie-  focul la stâne, atent supravegheat
  • 5. Ocrotiţi orice plantă, chiar dacă vi se pare a fi doar o buruiană nefolositoare. Poate că este o plantă care nu mai există în altă parte.
  • 6. Lăsaţi-vă câinele acasă sau dacă nu se poate acest lucru, ţineţi-l tot timpul în lesă, pentru a-l feri de mușcăturile animalelor sălbatice (ex. vipere) și pentru a nu deranja animalele sălbatice şi puii lor.
  • 7. Protejaţi vieţuitoarele din apele Retezatului dacă nu vă spălaţi cu săpun ori detergenţi. Amintiţi-vă că şi în lunile de vară poate fi periculos să facem baie în lacurile alpine care sunt foarte reci. Nu merită să ne riscăm viaţa pentru un moft.
  • 8. Protejaţi animalele, chiar dacă unele vă par a fi dăunătoare sau periculoase. De exemplu, nu omorâm  şerpii, doar îi ocolim. Fiţi siguri că nu vor încerca să ne prindă.
  • 9. Pentru a fi de folos şi altora, lăsaţi aşa cum le găsiţi: semnele de marcaj, săgeţile şi stâlpii de marcaj, panourile indicatoare, refugiile şi alte dotări turistice.
  • 10. Pentru a nu polua, a nu deranja animalele şi a nu distruge vegetaţia, pe potecile turistice din Retezat nu vor fi folosite mijloace motorizate (automobile, ATV-uri, motociclete, scutere, snow-mobile, etc). Acestea vor avea dreptul sa circule doar pe drumurile unde accesul este permis.  Bicicleta este permisă doar pe drumurile publice de pe raza parcului, nu și pe potecile turistice.
  • 11.Pentru a avea şansa de a vedea animalele care trăiesc aici, păşim pe traseu în linişte, fără a striga şi a arunca cu pietre. În Retezat nu ne vor folosi CD player-ul, casetofonul sau radioul. Mai bine le înlocuim cu  binoclu, aparat de fotografiat şi lanternă. Ne vor fi de mai mare folos, iar bagajul ne va fi mai uşor.
  • 12.Refugiile şi adăposturile montane sunt menite să ofere adăpost celor surprinşi de vreme rea,  nu sunt locuri potrivite pentru chefuri.


Vă mulţumim în numele Retezatului.

Echipamentul montan

Salvamontul avertizează că multe din accidentele petrecute în zonele montane se întâmplă din cauză că nu suntem echipaţi corespunzător.
Pentru cei care merg pentru prima oară la munte, un mare montaniard, dl. Dinu Mititeanu, face câteva sugestii privind echipamentul montan.
Recomandat: bocanci, rucsac, pelerină de ploaie sau costum impermeabil, parazăpezi (iarna), tricouri de bumbac sau polartec, pulover călduros, pantaloni lungi, şosete termo, mănuşi şi căciuliţă, lanternă           
Opţional: ochelari de soare (obligatoriu iarna), jambiere (vara), binoclu, pantaloni scurţi, primus

Contraindicat: pantofi, sandale, şlapi, plase, sacoşe, poşete, umbrelă.

 

SUS