Comportamentul la munte PDF Print E-mail

Respecta ca sa fii respectat.  

<< Un montaniard adevarat este de fapt un om marcat de normalitate si echilibru din toate punctele de vedere. "Nu face altuia ceea ce tie nu-ti place!" constituie un posibil modus vivendi-homo turisticus.  
 
Principiile turistic-montane civilizate, de baza, sint remarcabil sintetizate de catre Luis Trenker in ale sale
"Cele 10 porunci ale turismului de munte"

I -Sa nu intreprinzi o ascensiune ce-ti depaseste puterile; fixeaza-ti obiective realiste
II -Sa pregatesti cu de-amanunul orice excursie, fizic si, in egala masura, intelectual
III -Sa nu uiti in munti ca esti o fiinta civilizata. Bucuria si puterea nu sint sinonime cu mitocania, brutalitatea si grosolania
IV -Sa nu profanezi peisajul strabatut, dar nici sa nu-l impodobesti
V -Fii un bun camarad, nu fi prea autoritar sau ingamfat, nu-ti abandona colegii pe munte, o sa-i ai pe constiinta
VI -Respecta cabana precum iti respecti casa proprie, fii modest. Pe munte oamenii sint egali. Nu trasnforma cabana in carciuma sau discoteca
VII -Nu fura linistea, singuratatea, echipamentul altora, bunurile din cabana. Nu-ti consuma energia devastand cu toporul arborii, jnepenisul
VIII -Nu minti si nu exagera, nu fi laudaros, nu minimaliza realizarile altora, nu jigni
IX -Apara onoarea echipei, asociatiei, grupului  din care faci parte
X -Nu profana muntii prin mania recordurilor, intelege-le sufletul!

In primul rind se impune sa nu te hazardezi, sa nu te expui inutil diferitelor pericole, sa nu-ti supraestimezi fortele/experienta/cunostintele. Sa nu ceri altora ceea ce tu insuti nu poti face! Suna a lozinca dar constituie un alt banal/sanatos precept.
Sa stii sa renunti inainte ca acest lucru sa devina imposibil! Orgoliile, incapatinarea, depasirea arogant-iresponsabila a limitelor normalitatii proprii/echipei conduc invariabil la nenorociri evitabile/regretabile.

Daca sinteti mai multi intr-o echipa schimbati periodic, la cel mult o ora de mars, capul de coarda. Astfel ritmul deplasarii va fi constant, usor de suportat de catre coechipieri. Puneti in fata/spate colegi cu ceva mai mare experienta care pot preveni coechipierii asupra unor pasaje dificile, pot da un ajutor imediat sau se pot asigura ca nimeni din cei ce au trecut o portiune de traseu/poteca nu a patit nimic deosebit.

- Nu lasati deseuri in munte. Daca veti consuma alimente conservate aplatizati cu bocancul/o piatra cutia metalica si duceti-o acasa, la un tomberon urban, de acolo urmind un firesc proces de reciclare/distrugere. Ascunderea cutiilor sub pietre, aruncarea lor in insulele/marile de jnepenis nu constituie o solutie ecologica civilizata. Retineti ca in tarile cu turism civilizat custozii/paznicii zonelor de interes turistic evalueza la intrare si apoi verifica la iesire bagajele, in unele cazuri ofera pungi de plastic
pt. colectarea-transportul gunoiului. Nimic nu e mai iritant pentru un montaniard civilizat decit poposirea intr-o zona stiuta ca deosebit de curata/pitoreasca, re-descoperita plina de resturi/deseuri (ne)alimentare. Amintiti-va cum ramin pajistile dupa evenimente comercial-artistico-floclorice-de masa. 

Nu faceti foc cu lemne. Nu taiati vegetatia pentru focuri de tabara. Oricum limitati drastic facerea focului deschis pe munte. Ginditi-va la teribilele distrugeri produse de foc in ultimii ani in Valea  Jiului, Mtii Apuseni sau in Australia/USA, pierderile materiale enorme ca si acelea de vieti omenesti
 
- Nu urlati, nu tipati pe trasee. Nu deranjati in vreun fel flora, fauna, ceilalti turisti, eventualii munteni localnici. Atentie: lectia Discovery Channel/Animal Planet/National Georgaphic ne invata insa ca pt. a nu surprinde prin brusca noastra aparitie ursii/mistretii, cam singurele animale salbatice periculoase in Romania (lupii ocolind de departe oamenii, iar cerbii devenind irascibili, capabili de atac, doar in perioada autumnalului boncanit) e bine sa conversam deconspirindu-ne din timp. Nu cintati/hauliti pentru a spera in crearea unui, oricum inutil, antren general.

- Incercati sa nu fiti irascibili, sa nu provocati sau sa va lasati/provocati/antrenati in dispute cu final imprevizibil. Unele cuvinte scapate la manie pot genera ireperabile rupturi, ireconciliabile situatii.

- Respectati potecile, nu va deplasati pe alte trasee paralele/convergente, flora, natura insasi au de suferit inutil, in final viitoarele generatii.

-Nu rupeti, nu distrugeti
. Nu va imortalizati scriindu-va sau scrijelindu-va numele vostru/iubitei pe semnele, panourile turistice, peretii cabanelor/refugiilor, formatiunile geologice. Nu luati flora monument al naturii, stalactite/stalagmite etc. daca e posibil chiar nimic drept suvenir pt. acasa in afara imaginilor adunate selectiv in suflet sau pe pelicula foto/video.  

- Nu campati in locuri interzise. Nu taiati jnepenisul/ienuparisul sau arborii ca sa faceti focul sau sa-i puneti sub cort. Nu perturbati pe cat posibil in nici un fel ecosistemele si asa atat de fragile.

- Nu pescuiti/nu vinati
dincolo de limitele si-asa mult prea permisive la noi, cinegetic-legale. Feriti-va de braconieri. In dorinta de-a ramine nestiuti il pot chiar ucide pe cel ce i-a surprins in flagrant delict. (Nu de putine ori, post-revolutionar, la noi, paznicii/custozii de rezervatii naturale au suportat focul armelor braconierilor). 
 In general ar mai fi bine de avut in vedere citeva lucruri marunte dar esentiale daca nu chiar vitale pe munte :

-Alegerea locului de tabara si amplasarea cortului. Folositi doar locurile de campare permise.

Daca dormiti in refugii alpine si faceti foc, verificati in permanenta sobele, stingeti focul la plecare. Refugiul de vinatoare din Caldarea Iezerului Pietrosului era sa arda in urma cu citiva ani. Cabana Bilea Lac si Suru din Fagarasi, cabana Malaesti din Bucegi, refugiul Spirlea din Piatra Craiului, Cabana Puzdre-IPEG din Mtii Rodnei etc. nu mai exista din vina turistilor beti/iresponsabili.

- Renuntati la orice dar nu si la un schimb de haine calde, uscate, hanorac, pelerina.

- Nu omiteti sa puneti in rucsac o mica trusa medicala din care sa nu lipsesca o rola de leucoplast, citeva tampoane sterile, un bandaj de bumbac, un dezinfectant (tablete perogen de ex.) , un flacon cu solutie Clotrimazol pt. frecaturile inghinale infestate cu mucegaiuri si levuri, citeva tablete de Furazolidon sau Smecta pt. deranjamente gastro-intestinale (generate de schimbarea apei de ex. sau alimentatie inadecvata), citeva tablete de aspirina/paracetamol/algocalmin etc.

Evitati turele solitare care desi pot constitui un mijloc de auto-impusa recluziune in natura, auto-evaluare psiho-morala, o degustare egoist-privilegiata a multor minunatii ale naturii, se pot solda cu neplaceri/tragedii. Ginditi-va doar la o banala luxatie, la o posibila fractura, fara a mai pune la socoteala o muscatura de vipera, un accident vascular/cerebral, o criza gastro-hepatica sau renala, la faptul ca, in multe cazuri Salvamontul nu poate fi alertat pentru ca la munte, de regula, lipsesc liniile/posturile telefonice clasice iar telemobilul nu prea are semnal (mai ales pe vaile lungi/afunde, virfuri izolate etc). Un coechipier (nu numai) in astfel de situatii poate constitui unicul factor salvator. 

Lasati marcajele turistice/sagetile idicatoare/panourile de avertizare in starea/pozitia in care au fost amplasate (cu mari eforturi!) de catre altii.
In Tarnita la Cruce dar si la Tau la Carti din Mtii Rodnei, un smecher (cioban sau turist neghiob) a orientat sageata indicatoare in pozitie inversa presupunind ca astfel face o gluma buna. Intr-o tura din Borsa pe Picioru Mosului -Iezerul Pietrosului -Pietrosul Rodnei-Curmatura Pietrosului-Taurile Buhaescu-v. Repedea, dimineata devreme, intr-o toamna tirzie, am dat peste un bucurestean cu sotia lui, epuizati de frig, spaima, foame, sete. Se ratacisera la 45-55 min. de Statia Meteo Iezer fiindca cineva facuse glume proaste marcand aiurea o zona de traseu in coborire spre lac.>>

- Faceti popasuri in locuri cu belvedere care motiveaza si stimuleaza/potenteaza moralul. In deplasarile lungi, la cel mult 50 min. de mars, faceti o pauza de rehidratare, eventual dregerea cu o bomboana/tableta de glucoza, citeva alune/stafide/arahide/nuci etc., de minim 10 min. adapostindu-va de rafalele de vint. Pe munte daca ai ajuns deja la senzatia de sete, foame, frig, epuizare nu o mai poti contracara ci cel mult amagi.
Respectati orele de masa ca si pe acelea pt. mici gustari (turta dulce, rahat, napolitane de ex.). Nu prelungiti exagerat repaosul. Veti trai imediat sentimentul lenei daca nu si pe cel al epuizarii, dorinta abandonarii inaintea indeplinirii obiectivului propus.

- Pregatirea pentru somn. Este imposibil ca dupa 6-8 ore de mars sa nu resimti oboseala, unele modificari daca nu dureri musculare, articulare. Cei ce afirma contrariul braveaza/mint aiuritor.  Important este ca odata ajuns la tabara/locul de campare sa nu te lasi coplesit, sa faci efortul de-a te pregati repede pt. innoptare, neaparat sa-ti faci igiena corporala, un masaj al membrelor chiar daca nu au survenit dureri muscuilare/articulare, macar pentru fluidizarea circulatiei periferice, sa cinezi decent (o supa concentrata sau un ceai fierbinte fac mai mult, dupa o zi de tura alpina, decit un dineu fastuos) si abia apoi sa te culci. Un simplu spalat pe dinti seara, fara a mai pune in discutie spalatul, macar torsului, obrajilor (daca a corpului integral e imposibil), va va asigura o incredibila stare de confort, un somn odihnitor, de bebelus leganat de dragastoasa-i mama. 

Lucian Petru Goja


 

 

SUS