Ce alimente luam la munte? |
Ne putem feri de toxi-infectii alimentare sau de neplaceri gastrice, hranindu-ne cat mai corespunzator. <<La munte pofta vine mincind sau aerul, apa, miscarea, efortul stirnesc pofta de mincare; totusi o tura montana constituie cu totul altceva decit un picnic englezesc sau neaos românesc, pantagruelic dezmat culinar. Alimentatia din turele montane trebuie sa raspunda unor anumite deziderate majore: Ce alimente sunt indicate Piinea, mierea de albine, dulceata de fructe de padure sau visine/caise/piersici, untul, margarina, dif. tipuri de rinzeturi /cascaval/mozarella, telemeaua de vita/oaie, conservele de ton/scrumbii, stafidele, simburii de nuca, alunele, arahidele, nu exagerat sarate, smochinele, curmalele, fructele confiate, diferite tipuri de germeni vegetali/musli (preferabili cei cu fructe deshidratate, eventual cu miere, nu cu cacao), biscuitii, tabletele de glucoza constituie alimentele usor de gasit, ambalat/transportat, stabile fizico-chimic, consumabile ca atare sau alaturi de un ceai din plante aromate, o cana de lapte (sau lapte praf/capucino , cafea naturala/ness). Adaugati neaparat la acestea, pentru turele mai lungi, necesarele supe/ciorbe semipreparate, fulgii de cartofi sau fasole, conservele de carne de vita/porc , salamurile uscat/crude. In general mezelurile, daca se duc in tura, trebuiesc foarte repede consumate pt. a nu se deprecia si a nu constitui factori nocivi, surse de toxiinfectii alimentare. Ardeii grasi, gogosarii, prin suculenta, aport vitaminic C, lipsa problemelor de ambalare/transport se pot include in lista alimentelor montane. O lamiie stoarsa, asocierea acesteia cu suc de mandarina, gapefruit, portocala plus apa de izvor sau un nectar de fructe, de ce nu un banal suc natural de mere sau rosii constituie bautura reconfortant-racoritoare ideala. Lucru valabil si pt. apele minerale /borcuturi (borvizuri) . In turele lungi se poate eventual utiliza CaMg tablete solubile sau orale pt. a preveni crampele musculare totusi antrenamentul si o alimentatie prealabila echilibrata sint factorii esentiali. Probabil incredibil dar absolut adevarat: am facut in patru zile, fara intreruperi, apostolic, creasta Fagarasilor de la Simbata la v. Oltului, consumind un amestec de miere 100 ml, doua lamii, un grapefruit, apa de izvor la un pet de 11/2 l, cafea nes, germeni vegetali, stafide, nuci. Senzatia era de lejeritate, capacitate incredibila la efort si recuperare, bagaj usurat proportional, deloc de neglijat costurile reduse Contraindicat Cirnatii, toba, salamurile hituite la cald, bogate in usturoi, in afara digestibilitatii greoaie, genereaza eructatii si disconfort daca se consuma inaintea turei, dar nu numai. In plus, mirosul lor penetrant poate constitui o deloc dorita sursa olfactiv-tentant-atractiva pentru ursi. Din ratiuni de ambalare-greutate-transport este contraidicata aprovizionarea pentru ture cu rosii, acestea pot fi suplinite cu sortimente de ketchup. Castravetii sint total contraindicati fiind greu digestibili. La fel ceapa si usturoiul. Fructele gen prune, unele soiuri de mere nu sint recomandabile in ture montane fiind suculente, greu de ambalat, usor fermentescibile, flatulente. Merele pot fi duse in scopul consumarii lor la primele popasuri. Consumati ad libitum, ori de cite ori vi se iveste prilejul, fragute, zmeura, afine, merisoare/coacaze, mure, alte fructe de padure pe care le cunoasteti insa extrem de bine. E bine de stiut Nu faceti cure de slabire inainte/in timpul turelor alpine! Nu consumati (exagerat) energizante sintetice! Turele montane transformate in bairamuri se sfirsesc de regula tragic! Atentie mare la bureti si ciuperci! Orice eroare poate deveni fatala. Lucian Petru Goja
|