Sursa textului http://www.sfatulmedicului.ro/Muscaturi-si-intepaturi/intepaturile-de-insecte-si-paianjeni_5820
Recomandari in cazul intepaturilor de paianjeni, albine si alte insecte
- Indepartati-va de zona in care ati fost intepat. Albinele pot alerta si alte albine si astfel, exista posibilitatea ca si mai multe insecte sa devina agresive si sa apara la “locul faptei”; - Incercati sa va mentineti calmul si sa nu intrati in panica. Stresul va declansa o reactie sistemica prin eliberarea de hormoni ce vor creste frecventa cardica si vor stimula circulatia sangelui, ceea ce va favoriza raspandirea generala a veninului in torentul sangvin; - In cazul in care ati fost intepat de o albina sau de o alta insecta al carei ac (sau orice alta parte a corpului) este inca in contact cu tegumentul, indepartati acel fragment cat mai repede posibil. Orice intarziere poate creste cantitatea de venin care vine in contact cu organismul. Se pare ca peste 90% din veninul unei insecte este injectat in corp in mai putin de 20 de secunde. Nu incercati sa scoateti veninul din ac si nici un alt gest similar, deoarece eficienta acestuia nu a fost demonstrata. Cel mai sigur este sa scoateti (prin pensare, ciupire, abraziune) acul din tegument; - Daca ati fost intepat in membrul inferior (coapsa, gamba sau picior) sau in cel superior (brat antebrat, mana), tineti membrul respectiv coborat, astfel incat sa nu stimulati circulatia de intoarcere si sa nu imprastiati si mai mult veninul prin corp. La cateva ore dupa ce s-a stabilit ca nu mai exista pericole de raspandire a veninului, pacientul poate sa ridice membrul si sa il tina in pozitie ridicata pentru mai mult timp, astfel incat sa favorizeze resorbtia edemelor (in cazul in care acestea au aparut); - In cazul in care suspectati ca pe tegument au ramas orice fel de resturi contaminate din insecta agresoare, puteti lipi pe suprafata pielii (care a venit in contact cu insecta) o banda de celofan pe care ulterior o veti indeparta. Astfel, resturile se vor lipi de aceasta si vor fi eliminate.
Alte recomandari utile
- Dupa primele 6 ore de la intepatura, pacientii pot aplica local comprese calde, pentru sporirea confortului; - Administrarea de analgezice usoare, disponibile in farmacii, in cazul in care durerea nu dispare si este deranjanta. Cele mai recomandate produse analgezice sunt: aspirina, ibuprofenul (medicamente din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene - AINS, care pe langa ameliorarea durerii pot stimula si reducerea intensitatii inflamatiei locale), paracetamolul(analgezic lipsit de efecte antiinflamatoare). Paracetamolul si aspirina trebuie administrate cu precautie in cazul copiilor, deoarece exista reactii adverse importante daca sunt depasite dozele maxim recomandate. Medicul pediatru sau medicul de familie trebuie anuntat in cazul in care parintii doresc sa administreze copiilor astfel de produse farmaceutice. De retinut!
Daca doriti sa apelati la medicamente ce se elibereaza fara prescriptie medicala, specialistii va fac si cateva recomandari, pentru ca administrarea acestora sa fie facuta in siguranta: - Cititi cu atentie prospectul medicamentului anterior cumpararii si administrarii sale, mai ales a contraindicatiilor si a reactiilor adverse; - Nu depasiti doza maxima recomandata de catre producator. Mai mult nu inseamna mai bine, dimpotriva, in cazul medicamentelor, mai mult este intotdeauna mai periculos; - Daca stiti ca trebuie sa evitati anumite medicamente, consultati medicul anterior administrarii celor pe care le doriti dumneavoastra; - In cazul in care sunteti sau ati putea fi insarcinata, evitati orice alt medicament cu exceptia acetaminofenului, pana cand medicul va recomanda si alti compusi considerati ca fiind siguri. Foarte multe preparate pe care le administram uzual pot fi periculoase pentru fat, mai ales in primul trimestru de sarcina, caracterizat prin organogeneza (dezvoltarea organelor vitale); - Evitati sa administrati aspirina copiilor mici si adolescentilor, deoarece exista riscul de aparitie a unor reactii adverse grave (sindrom Reye, alergie la salicilati); - Incercati sa nu luati prea multe produse cu acelasi efect doarece exista riscul de cumulare a efectelor secundare (de exemplu aspirina si ibuprofenul pot determina iritatie gastrica semnificativa); Remediile la domiciliu, chiar si cele naturiste, nu au fost demonstrate ca avand o eficienta foarte crescuta, insa in intepaturile necomplicate, specialistii sunt de parere ca ele nu pot face rau, daca pacientul doreste sa apeleze la acestea.
13.07.2017
|