Si in Retezat, la fel ca in multe alte zone, traiesc vipere. Trebuie să țineți cont de faptul că ele nu au niciodată un comportament agresiv. Doar se apără! Atacă numai în situații limită, când le călcăm și nu le respectăm distanța de confort (ex. punem mâna/piciorul pe ele, le lovim sau le provocăm). Ce-i de făcut ca să nu fim mușcați de vipere?
-Purtați ghete de munte, jambiere/parazăpezi, pantaloni lungi, chiar dacă este cald; -Verificați cu atenție unde pășiți și unde puneți mâna (ex. pe pietre și sub ele poate fi un șarpe); -Nu provocați viperele! Cele mai multe cazuri de mușcături au această cauză. Viteza de atac a viperei este fulgerătoare. Păstrați o distanță de minim 2,5 m atunci când le întâlniți; -Mergeți pe traseele marcate fiindcă aici stratul de vegetație este mai subțire sau lipsește și șerpii pot fi mai ușor observați și ocoliți; șerpii simt vibrația pașilor și, de cele mai multe ori, se retrag; -Nu lăsați deschise: cortul, sacul de dormit sau rucsacul.
Dacă o persoană a fost mușcată de viperă…
-Încercați să liniștiți victima, să nu intre in panică și să nu se miște. Mișcările au ca efect răspândirea mai rapidă a veninului; -Așezați victima în poziția culcat, cu zona mușcată mai jos de inimă; -Sunați la 112 și anunțați că persoana a fost mușcată de viperă; ei vă pot da instrucțiuni; -Dacă nu aveți semnal, transportați victima la cel mai apropiat spital; Atenție! Serul antiviperin se administrează DOAR de către personalul medical. Dacă nu este depozitat în anumite condiții de temperatură, acesta poate fi foarte periculos. -Nu faceți incizii ca să se scurgă sângele; -Nu aspirati veninul cu gura fiindca acesta va poate afecta; -Nu aplicați obiecte reci sau gheață; -Nu dați victimei alcool.
NU OMORÂȚI șerpii!
În multe cazuri mușcătura este uscată, fără inoculare de venin. Viperele sunt protejate prin Legea 13/1993 privind aderarea României la Convenția pentru conservarea vieții sălbatice și a habitatelor naturale din Europa, uciderea sau capturarea acestora fiind pedepsite prin lege
11.07.2017
|