Life Natura 2000 RNP Romsilva
Adevăr vs Dezinformare PDF Print E-mail

(defrișări, păduri virgine, cumpărarea PNR, administrarea Parcului Național Retezat (PNR), asfaltarea Retezatului, urși)

Scriem acest material pentru Dvs, cei care sunteți interesați de soarta Parcului Național Retezat și doriți să aveți  informații corecte și pertinente despre parc. Prea multe minciuni și dezinformări circulă în mediul virtual!

Romania a pierdut Parcul Retezat, ”ultima padure virgină din Europa”?
1. România nu a pierdut Parcul Național Retezat. Cine scrie altceva, ori nu știe, ori dezinformează cu bună ștință, ca să creeze confuzie și îngrijorare.
2.
Parcul Retezat nu găzduiește ”ultima pădure virgină din Europa”, nici măcar din România, unde există păduri virgine în mai multe zone ale țării. Și în Retezat exista câteva paduri naturale - asemanatoare padurilor virgine- bine conservate. Nu au disparut și nu au fost tăiate de nimeni, nici de ”țapinari cu drujbe”, nici de ”mafia pădurilor”cum se scrie pe unele site-uri. De aici se poate descarca Catalogul pădurilor virgine și cvasivirgine din România, http://apepaduri.gov.ro/paduri/

În acest Catalog urmează să fie incluse și alte suprafețe de păduri virgine și cvasivirgine identificate în viitor. ”Există în prezent, depuse la Gărzile Forestiere în vederea verificării şi avizării, studii de fundamentare pentru includerea în Catalog, elaborate de către organizaţii neguvernamentale, administratori de păduri, administratori ori custozi de arii naturale protejate sau de către experţi persoane fizice.” precizează MMAP. Parcul acoperă o suprafață totală de 38.138 ha (gol alpin+păduri), iar în Europa există 322.000 ha paduri virgine (sursa WWF).

Mai există păduri în PN Retezat sau au fost defrișate ?
Există păduri multe, frumoase și neatinse. Vă invităm să le vedeți! Sunt ocrotite în zona de protecție strictă și în zonele de protecție integrală. Aici nu se taie nimic, nici măcar arborii morți. Vezi
AICI pe harta zonele roșii și portocalii.

În zonele tampon sunt permise tăierile de arbori în anumite condiții clar stabilite de lege. Nicăieri în Parc nu sunt permise defrișările. Tehnic, defrișare e când tai pădurea de pe o anumită suprafață și în locul ei construiești ceva (șosea, stadion, oraș, etc) sau dai altă întrebuințare terenului (îi schimbi folosința scoțându-l din fondul forestier). În Parc nu se permite așa ceva.
În zonele tampon, în parcelele unde sunt permise lucrări silvice, va fi tot pădure și în viitor. Ori se regenerează natural, ori se împădurește prin plantări făcute de
administratorii fondului forestier. De exemplu, în zona tampon, pe Râu Șes, unde au fost doborâturi de vânt urmate de atacuri de ipide, s-au făcut extrageri de arbori; în aceste locuri, pădurea a inceput sa creasca prin regenerare naturala combinata cu împăduriri facute de către Ocolul Silvic Retezat.

Firma Holzindustrie Schweighofer a cumpărat Parcul National Retezat?

De retinut: multe zone din masivele Retezat si Godeanu NU sunt in Parc. Niciun metru pătrat din Parcul Național Retezat nu aparține firmei Holzindustrie Schweighofer. Proprietarii terenurilor/padurilor din Parc sunt enumerați aici: http://retezat.ro/index.php/noutati/comunicate-de-presa/202-proprietari-padure-gol-alpin-parcul-national-retezat.html

Asfaltul trece prin inima Parcului Retezat?

S-a vorbit mult și prost despre ”Asfaltarea Retezatului”. Drumul DN66A Petroșani – Herculane, zis și ”drumul lui Băsescu” trece pe la limita de sud a Parcului, pe malul Jiului de Vest, pe o distanță de 3,2 km. NU taie Retezatul în două cum au crezut naivii ușor de manipulat.
Vezi harta AICI

Parcul National Retezat este administrat ilegal?

Administrarea PNR se face legal, pe baza unui contract de administrare si a unui plan de management aprobat. Un plan de management aprobat are valabilitate până la aprobarea unui nou plan de management. Baza legală: art. 56, alin (2) din OUG 57/2007, cu modificările și completările ulterioare, care stipulează ” Până la stabilirea și adoptarea planurilor de management în conformitate cu prevederile prezentei ordonanțe de urgență, se aplică planurile de management existentehttps://legeaz.net/oug-57-2007-regimul-ariilor-naturale-protejate/

În ultima perioadă urșii au atacat mai mulți oameni în Retezat?
Niciun turist nu a fost rănit de urs. În 2016-2017 au fost două cazuri de ciobani răniți de urs:
-2016: un cioban a sărit la urs să-i scoată oaia din gură. Ursul l-a considerat competitor la hrană și a vrut să-l îndepărteze de pradă, nu să-l mănânce.
-2017: un ucenic la o stâna din Secări a dat noaptea peste un urs venit la oi. Ursul s-a speriat de lumina lanternei și l-a trântit pe băiat la pământ. Tânărul s-a ales doar cu zgârâieturi la piciorul drept.

2016 - 2019

SUS